Vedlikehold, Marsteinsvola 29. september 2018

Kort tid etter at vi gikk ned fra Marsteinsvola den 14. september sluttet APRS-noden å sende. Vi hørte en umodulert bærebølge så radioen var i orden, men ikke noe audio. Lørdag 29. september gikk jeg opp for å finne ut hva som var feil. I sekken hadde jeg med en ADC (Analog-til-digital konverter) som skulle måle batterispenningen på 12V-anlegget.

Jeg fant ingen feil med verken radio eller AX.25-modemet, og noden ble i orden uten at jeg kunne fastslå hva som var feil. Jeg gjetter det er dårlig kontakt. Sannsynligvis i pot-metret som regulerer audio-nivået ut. Det sto nesten på null så jeg tok det opp litt.

Vind fører til store vibrasjoner i masta som forplanter seg til rommet utstyret står i, noe som kan forklare problemene.

Spenningsmålingen fungerer som forventet og viser seg å være svært nøyaktig. ADS1115 er en 16-bits ADC og jeg har valgt å runde av målingene slik at oppløsningen blir 10mV. Spenningen måles på APRS-noden så det blir noe spenningsfall når for eksempel FM-linken brukes. Grafen under viser dette spenningsfallet. Det var LB2VI og LA6GHA som hadde en QSO over FM-linken litt før klokka 18:00 den 1. oktober.

Jeg hadde også med et kombinert SWR- og effektmeter. SWR på antenna ble målt til 1:1, mens effekten var ca 1 Watt. LB2KE sier at effekten skal være satt til 5 watt, men det kunne ikke jeg måle. SWR/Power-meter ble ikke tatt med ned, ligger på bordet/hylla i samme rom som APRS-noden.

Oppdatering: SWR/Power-meter ble tatt ned 6. juni 2019 i forbindelse med årets field-day. Field-day 2019

Link til telemetri-målinger for LD7VD: https://aprs.fi/telemetry/a/LD7VD

73 de LA6GHA